Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Óriássügér cápát nyel
Óriássügér cápát nyel

 

Kis cápák lakmároznak vígan, aztán megjelenik egy nagy hal - az óriássügér - és hamm! Soha nem láttam még hasonlót...

 

Célbaugrás hét és fél kilométer magasból - ejtőernyő nélkül
Célbaugrás hét és fél kilométer magasból - ejtőernyő nélkül

Luke Aikins, aki a 30x30 méteres speciális, rugalmas hálót nem is láthatta abból a magasságból, GPS-t használt a célba találáshoz és két ejtőernyős kollégája is segítette a 2 perces zuhanás nagy részén. Rutinos ejtőernyősként (18 ezer ugrással) jól ismerte az ernyő kinyitása nélküli manőverezés minden csinját-bínját is, de ezúttal - állítása szerint - egyáltalán nem volt rajta ernyő. 
Akárhogy is, elképesztő mutatvány!

 

Egész évben karácsony van
Egész évben karácsony van

ebben az új-zélandi barlangban: A mennyezeten világító/villogó lárvák ezrei szolgáltatják a díszkivilágítást. A látványnak a barlangba tévedt rovarok sem tudnak ellenállni: velük táplálkoznak ezek a szentjánosbogár-féleségek. (Ragadós selyemszálak lógnak a fényforrás körül, ezzel fogják a zsákmányt.)

 

 

Jesszusom, ez a gyík vízen jár!
Jesszusom, ez a gyík vízen jár!

Persze inkább fut - ha lelassulna, elsüllyedne. Ami nem okozna neki problémát: kiválóan úszik is, de így gyorsabban jut a túlpartra, akár ellenség elől menekül, akár zsákmány után fut. Egyelőre csak Közép-Amerikában találkozhatunk vele (a természetben), de ha így halad a globális fölmelegedés lehet, hogy unokáink már itthon is megcsodálhatják a "Jézus Krisztus gyík"-ot (sisakos baziliszkusz).

 

A Szahara táplálja Amazóniát
A Szahara táplálja Amazóniát

Jókora képtelenségnek tűnik elsőre: a Szahara terméketlen sivatag, Afrikában, Amazónia meg a világ legbujább növényzetű területe, Dél-Amerikában – négyzetkilométerenként kb. 75000 féle fafajjal és 150000 egyéb növényfélével (!).

Az állítás mégis igaz: A szaharai homok legfinomabb, legkönnyebb részét az erős szelek porfelhőként ragadják olyan magasságokba, ahol a Földet hálózó magaslégköri futóáramlatok már igen nagy távolságokba képesek ...

Az emlékezőképesség világbajnoka évi többezer új rejtekhelyet memorizál
Az emlékezőképesség világbajnoka évi többezer új rejtekhelyet memorizál

Mogyorónyi aggyal(!), mert ez a világbajnok egy apró madár: a mogyorószajkó.

mszajko.jpg

Amikor a fehértörzsű fenyő tobozaiban megérnek a magok, a mogyorószajkó hozzálát a betakarításhoz. Szétbontja a tobozokat, a magokat a nyelve alatti kis zsákocskába gyűjti (akár 100-150 darabot is!), aztán közelebb-távolabbi rejtekhelyeken – leginkább a földbe ásott kis lyukakban – elrejti. Egy helyre 1-15 magot rejt, s mivel a tél beálltáig folyamatosan dolgozik, akár 100 ...

Puccskísérletek a "Sakál napjá"-ból és a "Háború kutyái"-ból
Puccskísérletek a "Sakál napjá"-ból és a "Háború kutyái"-ból

Frederick Forsyth 1970-ben megjelent első könyve, „A Sakál napja” óriási siker lett. Világszerte milliós példányszámban fogyott, film is készült belőle, szintén nagy sikerrel.

forsyth.jpeg

A „Sakál napja” fikciós sztori: az OAS tényleg több sikertelen merényletet hajtott végre de Gaulle francia elnök ellen, de Sakál nevű bérgyilkossal szervezett akció nem volt köztük. (Az író úgy nyilatkozott később, hogy a hírhedt palesztin terrorista nevét vette kölcsön.)

day_of_the_jackal_pic_1.jpg
...

Francia trubadúr? Híres angol király!
Francia trubadúr? Híres angol király!

Ez a dal, amit észak-francia nyelven ad elő Owain Phyfe eredetileg dél-francia nyelven született a 12. században. A dal szép, de az igazi érdekessége az, hogy a szerző egy híres angol király: Oroszlánszívű Richárd! (A Robin Hood legenda jó királya, aki vitézül harcolt a Szentföldön, de hazatérőben osztrák/német fogságba került, majd miután - nagy váltságdíj ellenében - kiszabadult, Angliában is rendet teremtett.)

Londoni szobra (talapzatán is francia ...

Arany a sörben
Arany a sörben

Nem csak arany színű, arany tartalmú is az egyiptomi napistenről elnevezett "Re" márkanevű cseh sör: Minden palackba egy kis aranyfólia-darabkát tesznek. Az aranynak íze ugyan nincs, de élettani hatása pozitív (kolloidként persze jobban hatna, csak kevésbé mutatna).
Nem kicsit lehet drágább a hagyományos sörnél: Csak megrendelésre készítik, és eddig mindösszesen 500 palackot adtak el.

Fúró hajtja a kerékpárt
Fúró hajtja a kerékpárt

A DPX Systems alumínium minikerékpárját egy elemes elektromos fúró hajtja. A sebesség 20 km/óra fölötti, de a távolság - normál akkuval - csak 6 km körüli, az elektromos kerékpárok jóval többet tudnak (20-40 km).
Persze, ha van otthon egy ilyen elemes fúród, akkor hasznost a hasznossal...,
és poénnak sem utolsó :)


(A zene itt külön is meghallgatható.) 

Akár húszmilliót is érhet egy üres festővászon
Akár húszmilliót is érhet egy üres festővászon

Nincs tökéletesebb példája az őrülteket kihasználó bicskanyitogató szélhámosságnak, mint az úgynevezett "minimalista festészet". Hogy egy infantilis elmebeteg alkotásnak nevezi a semmit... hát, istenem, mosolygunk egyet rajta (magunkban, hogy meg ne sértsük).
De hogy nagydumájú szélhámosok művészetnek mondják a semmit, csak hogy óriási pénzeket kaszírozzanak gyengeelméjű vagyonosoktól, az már bűn.

"Ez a darab ... a legletisztultabb művészet. Rajzolt ...

Ufó-drón
Ufó-drón

 

A japán védelmi minisztérium drónja meghökkentően „ufó”-szerű: (külső) szárnyak nélkül röpköd, hirtelen sebesség- és irányváltoztatásokra képes. De szó sincs antigravitációs, vagy egyéb scifi-technikáról: a távirányítással vezérelhető (kamerával felszerelt) rácsos szerkezetű gömböt egy (belső) propeller mozgatja, belül elhelyezett szárnyak és giroszkópok segítik. A földön gördülés képessége lopakodó felderítéshez és összeomlott ...
Buborék-művész
Buborék-művész

A kanadai-kínai Fan Yang szappanbuborék-színháza hihetetlenül látványos mulatság: füstölgő-, színes-, apró- és óriásbuborékok kavalkádja, buborékba zárt emberekkel (meg buborékokkal), és egyéb elképesztő trükkökkel. Yang saját fejlesztésű speciális eszközei és buborék-alapanyagai segítségével egy tucat (buborék-) Guinness-rekordot is tart.

 
 

HTML

süti beállítások módosítása