Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

A Szahara táplálja Amazóniát

Jókora képtelenségnek tűnik elsőre: a Szahara terméketlen sivatag, Afrikában, Amazónia meg a világ legbujább növényzetű területe, Dél-Amerikában – négyzetkilométerenként kb. 75000 féle fafajjal és 150000 egyéb növényfélével (!).

Az állítás mégis igaz: A szaharai homok legfinomabb, legkönnyebb részét az erős szelek porfelhőként ragadják olyan magasságokba, ahol a Földet hálózó magaslégköri futóáramlatok már igen nagy távolságokba képesek elszállítani az anyagot. Amazónia évente kb. 27 millió tonna port kap (!) így a Szaharából: a mindennapos esők mossák talajába a porban található elemeket. Legfontosabb közülük a foszfor, amelyből itt, Amazóniában a szaharai szállítmányok nélkül hiány lenne: a sivatagból érkező utánpótlás biztosítja e terület élővilágának páratlan gazdagságát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr2114798334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása