Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Emberi öngyulladás

 

Egy igen különös, horror-szerű, rejtélyes jelenséggel foglalkozik a Viasat Explorer ma délutáni adása: az emberi öngyulladással. Előzetesként mutatom ezt a videót – egy ötrészes sorozat első darabját – csak erős idegzetű felnőtteknek!
Az emberi öngyulladás relatíve nem is olyan ritka jelenség, mint gondolnánk, a témáról könyvet író Larry Arnold csak az utóbbi 20 évből 400(!) esetet vizsgált meg a könyv anyagát gyűjtve.
A legjellemzőbb változatnál úgy tűnik, mintha a tűz a testben keletkezne. Meglepő módon a tűz rendszerint nem terjed át a közvetlen környezetre sem, néha még a székre, vagy az ágyra sem, amelyen az áldozat tartózkodott. (Ugyanakkor, tovább növelve a jelenség rejtélyességét, néhány távolabbi műanyag, vagy fém(!) tárgy megolvadhat, eltorzulhat.)
Bár számos elmélet született a jelenség magyarázatára, egyik sem bizonyított, és egyik sem illeszthető rá az összes öngyulladásos esetre. Az elméletek közül - jónéhányat a Wikipédia is felsorol - számomra azok tűnnek legvalószínűbbnek, melyek az öngyulladást valamilyen elektromos anomáliával (töltésfelhalmozódás a testben?) esetleg elektromágneses, vagy mikrohullámú sugárzással hozzák összefüggésbe. Egy Livingston Gearhart nevű kutató állítólag összefüggést talált a Föld geomágneses térerejének változása és a spontán emberi öngyulladások között.
Tulajdonképpen ide tartozik (elektromos anomáliák) az a feltételezés is, hogy a testben keletkező gömbvillám(-szerűség) okozza a test öngyulladását - egyébként a gömbvillám-pusztításoknál is gyakori, hogy az elégetett tárgyak közvetlen környezete sértetlen marad.
 

 
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr1001422337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HTML

süti beállítások módosítása