Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Újító állatok

 

A szerszámhasználó állatok között is akadnak feltalálók, akiktől aztán közösségük ellesi a hatékonyabb eszköz készítésének módját, a több/jobb élelemhez segítő módszert.
Az új-kaledóniai varjak például felfedezték a horgasvégű bot előnyeit a repedésekbe hullott élelem kihalászásakor,
a kongói csimpánzok között pedig most figyelte meg egy kutatócsoport egy új szerszám használatának elterjedését a termeszhorgászat során. Josep Call és társai arra lettek figyelmesek, hogy az általuk tanulmányozott csimpánzcsapat nem a már ismert módon, egyszerű, simavégű botokkal húzza ki a termeszeket várukból, hanem a vékony ág végét rojtosra szaggatja fogaival a művelet megkezdése előtt. A rojtosvégű horgászóeszközbe sokkal több termesz csimpaszkodik, mint a korábban használt sima végűbe: Ez a csoport komoly előnyt szerzett valamelyik kísérletező kedvű tagja révén. (Remélem elnézőbbek lesznek vele ezentúl; ha van eszük, még testőrt is állítanak mellé, ha elmélyülten piszmog valamivel! :)
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr46990050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2009.03.09. 14:20:47

Bizony, az ember evolúciós sikerében is óriási szerepe van az egyre jobb szerszámoknak/élelemszerző módszereknek.
És a másfélék - gyengék, sérültek, elmélázók, stb. - iránti (viszonylag) nagy toleranciának.
Mert ezek találták ki a jobb és jobb eszközöket: Vadbőség idején sem tudták utolérni és lebunkózni a vadat, kitalálták hát az íjat
- és jöttek ínséges idők, amikor már csak ezzel lehetett élelmet szerezni.
(Azok a törzsek, ahol a szolidaritás nem volt divatban, könnyűnek bizonyultak nagy megmérettetések idején...)

HTML

süti beállítások módosítása