Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Üzemanyag-utántöltés lézerrel

A Clevelandi Állami Egyetem kutatócsoportjának elképzelése szerint az elektromotoros repülőgépeket olyan panelekkel lehetne fölszerelni, amelyek az "üzemanyag-kút" szerepét játszó földi lézer-ágyú sugarának energiáját 60%-os hatásfokkal lennének képesek árammá alakítani, így töltve föl a motort működtető akkumulátorokat.
Érdekes gondolat, de kérdés, hogy a részletekből mikorra sikerül kipenderíteni az ördögöt (60 %-os hatásfok?, túlmelegedés kivédése, ár! stb.).
Ha viszont egyszer működőképes lenne a rendszer, akár elektromos autók menetközbeni feltöltése is szóbajöhet: Jól jönne hosszú utakon, különösen amikor minden perc számít.

Forrás: New Scientist

A képen egy - egyelőre rakétavédelmi feladatot ellátó - lézerágyú, a videón a már korábban bemutatott elektromotoros repülőgép:

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr62830170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.01.15. 08:27:45

Azért közúton a dolog nem biztos, hogy veszélytelen. Bár lehet, széles viszonylag alacsony teljesítménysűrűségű lézereket készíteni (és ehhez ilyen kell), de az ember nagy felülete miatt így is veszélyben van, ha a sugár útjába kerül.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2009.01.15. 17:51:44

Hát, nagyon át kéne gondolni, az biztos. Talán oszlopokról (tornyokról?) kellene küldeni a lézert, az autók tetején elhelyezett panelekre...

HTML

süti beállítások módosítása