Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Molekula-robotok


Molekula-„robotokat” fejlesztettek ki vegyészek, hogy felfedezzék az élő sejtek mindeddig feltérképezetlen kémiai környezetét és az eredményeket továbbítsák.

Az új molekulák fényjelekké alakítják a sejtmembrán két különböző kémiai jellemzőjét, és a fényjelek dekódolásával a kutatók értékes alapinformációkhoz juthatnak a sejt belsejéből. Az egyik értéket a fényjel erőssége, a másikat a hullámhossza közvetíti.

A Prasanna de Silva vezette belfasti kutatócsoport „robotmolekulái” vegyi környezetük két jellemzőjét érzékelik. Az egyik a proton – hidrogén ion – koncentráció. Ennek föltérképezése azért fontos, mert a sejt a proton-koncentrációkban tárolja és gerjeszti az energiát. A másik jellemző a polaritás, annak kiderítése, hogy az elektronok egyenletes eloszlásban vannak-e jelen egy területen, vagy csomókban, néhány negatív töltésű molekulában. A polaritás alakítja ki a sejt membránszerkezetének formáját, ez vonzza egymáshoz, vagy taszítja a molekulákat.

A „molekula-szonda” két része, a proton-érzékelő és a fluoreszkáló anyagból készült polaritás-érzékelő együttműködik: amikor a proton-érzékelő hidrogén-iont észlel, energiát bocsát ki, amely a fluoreszkáló részt erősebb fénykibocsátásra serkenti. Ugyanakkor, mivel ez utóbbi a polaritásra is érzékeny, a kibocsátott fény hullámhossza ennek az értéknek megfelelően változik.
Ezeknek a kémiai jellemzőknek feltérképezésével a biokémikusok alaposabban megismerhetik a sejt energiatermelő mechanizmusát és az idegsejtek közötti jelátadás módját. (
A képen a sejtmembrán.)

Forrás: New Scientist
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr88503080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása