Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Egy kilométeres ágyúból lőnék ki az űrhajót

 

John Hunter a Lawrence Livermore National Laboratory munkatársának számításai szerint ezzel a megoldással jelentősen olcsóbban lehetne a világűrbe (űrállomásra) juttatni bizonyos típusú hasznos tömeget, elsősorban üzemanyagot. (A 6 km/másodperces indulósebességet ember nem élhetné túl.)
Mivel Hunter már résztvett egy hasonló, csak jóval kisebb ágyú építésében és tesztelésében, elképzelését érdemes komolyan venni. Bár az óriás ágyúra kb. félmilliárd dollárt kellene költeni, Hunter szerint az indítások tizedannyiba kerülnének csak, mint a mostani, rakétával történő fellövések.
Érdekesség: Jules Verne 1865-ben írt scifijében csaknem ugyanilyen hosszúságú (900 méteres) ágyút használnak a holdutazáshoz (Utazás a Holdba).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr191436445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása