Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

A kifogyhatatlan gázkút titka

 

... avagy a zárványmetánban rejlő lehetőségek, veszélyek, megoldási javaslatok.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Már régen ki kellett volna merülnie annak a metángáz-lelőhelynek, amely 1970 óta látja el a nyugat-szibériai Norilsk olvasztóját fűtőanyaggal, de még ma is ontja a gázt. A jelenség okát vizsgáló mérnökök először arra gyanakodtak, hogy egy másik, az első föltérképezésénél rejtve maradt gázmezőből jön az utánpótlás, de aztán kiderült, hogy nem erről van szó: A kutat a felette elhelyezkedő fagyott rétegekből szivárgó metán tölti fel folyamatosan.
A zárványmetán nem csak Szibériában található meg nagy tömegben: Becslések szerint olyan mennyiségről van szó világszerte (leginkább jégkristály-szerkezetbe zárva), amely az összes fosszilis energiaforrást képes lenne helyettesíteni 100 évig.
Több okunk is van, hogy siessünk e hatalmas gázvagyon kitermelésének megszervezésével, és talán nem is a kőolaj és földgázkészletek rohamos csökkenése a legfontosabb, vagy hogy a metán sokkal kevésbé szennyezi a környezetet ... elégetve, mint az előbbiek,
hanem az, hogy ha eredeti állapotában kerül a légkörbe, erős üvegházhatású gázként tovább gyorsítja azt a globális fölmelegedést, amelynek következtében már így is évről évre több metán szabadul ki természetes módon jégkristályfogságából és kerül az atmoszférába.
Van azonban még egy csavar a történetben: A jégkristályból hirtelen, nagy tömegben távozó metán miatt, a kitermelési körzet kőzeteinek szerkezete instabillá válhat, nagy földmozgásokat, földrengéseket indithatva el.
A megoldást talán az az új technika jelentheti, hogy széndioxidot préselnek a metántartalmú zárványokba, amely, miután kilökte a metánmolekulákat, elfoglalja azok helyét, stabilan tartva a kristályszerkezetet. Bónusz: Van egy széndioxid-temetőnk is.
 
Forrás: New Scientist

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr811394248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása