Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Plazmaíves szemétégető

 

A nagyfeszültségű elektródák között keletkező plazmaív elpárologtatja a megfelelően előkészített hulladékot: A keletkező gázokkal tiszta (környezetbarát) erőművet üzemeltetnek, a visszamaradó salak kiváló építőipari segédanyag.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr53857066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.01.15. 08:35:20

Ez egyébként egy kiváló módszer veszélyes, de nem radioaktív anyagok semlegesítésére, csak nagyon drága. Ha figyelembe veszed a felhasznált elektromos energiát, ki fog derülni, hogy nem is annyira környezetbarát. A keletkezett gázok elégetésével a befektetett energia egy része ugyan visszanyerhető, de a melléktermék megint nem az igazi.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2009.01.17. 12:36:27

Valamelyik ismter csatornán láttam egy filmet róla, azután kerestem rá a YT-on: Valóban emlegették a filmben is, hogy alapesetben rengeteg energiát visz el a plazmaív fenntartása, de aztán mutattak egy fejlesztést, amellyel pozitívvá fordítható az energiamérleg.

A videón bemutatott hulladékfeldolgozó is 25 ezer háztartást lát el energiával.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.01.25. 01:46:08

Ez egy PR videó, az ilyeneket nem kell túl komolyan venni, mert csak az pozitívumokat említi és finoman csalnak. Pl.: az ólom és a kadmium az szépen félreáll, míg a hasznos fémek kimennek. Ilyet az olvadék nem tud. Vagy, hogy mutatja, hogy CO, H2 keletkezik, ami valóban hasznos alapanyag pl. szintetikus benzinhez, de a hulladék ismeretlen összetételű anyag. Van benne például kén és nitrogén, aminek az elégetése messze nem környezet barát. Ezek pl. nem mutatja.
Szóval óvatosan az ilyesmivel.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2009.01.25. 11:46:39

Valdez
Alapvetően egyetértek az óvatosságot illetően - még a nem PR jellegű híradások esetén is.

Persze könnyen el tudom képzelni - most már a konkrét esetre térve -, hogy kitaláltak valamit, amivel az ólmot és a kadmiumot félre tudják állítani, és a többi problémára is lehet, hogy van jó megoldás, vagy lesz...

A legnagyobb baj az, hogy valódi független szakértők ma már nincsenek. Ha valamiről meg akarsz bizonyosodni, magadnak kell megvizsgálni.
(És amikor egy csomó pénzt beleöltél már a kísérletezésbe, magad is el fogod veszíteni a pártatlanságodat... :D )

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.01.25. 19:51:39

Nem tudom, nézem a hivatalos honlapot és nagyon úgy tűnik, hogy az egész fémes részből egy nagy üveges trutyi keletkezik és a fémrész igazából csak a saját sűrűsége okán kerül az aljára.
Ami számomra kiderül, hogy kapsz belőle egy vegyes gázt, egy üveget, benne vegyes fém-oxiddal és egy vegyes fémkeveréket, aminek a további szeparációja már a te dolgod.
Kezdetnek ez se rossz, bár többet reméltem.

HTML

süti beállítások módosítása