Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Áttörés a nap- és szélenergia-tárolásban

 A MIT (USA) kutatóinak - kobalt-katalizátorral - sikerült sokkal hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni az árammal történő vízbontást. Szerintük az új módszerrel annyi hidrogént és oxigént lehet tárolni az aktuális energiaigényen túl, amely a nap/szél nélküli napokon is képes - üzemanyagcellába vezetve - energiával ellátni a házat, teljesen függetlenné téve a háztartást az energiaszolgáltatóktól.

Azért halkan tegyük hozzá: Egy 720 wattos napelem-rendszer ára akkumulátor nélkül is 3 millió forint, az üzemanyagcella 1 millió Ft körül van - és nem fognak húsz évig tartani, pedig kb. akkorra térülne vissza az áruk.  
Úgyhogy én akkor veszek majd fontolóra egy ilyen beruházást, amikor mindkettőnek az ára legalább a negyedére csökken.


 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr43604022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Portale.Oleificimataluni.Com 2017.12.23. 18:37:37

Az ARDO típusú mosógép és a 2 éve néma márkaszerviz esete - Offer blog

Trackback: Blogocska 2008.09.26. 12:22:15

SzélenergiaA szélenergia hasznosítása jó. Azonban nem minden áron az a megoldás. Van, mikor problémát okoz. Ugye, ahhoz, hogy a szélkerék megmozduljon, kell egy bizonyos erősségű szél (mert ha kicsi a szél sebessége nem mozgatja meg a kereket, kb....

Trackback: Propeller 2008.08.06. 20:27:40

Áttörés a nap- és szélenergia-tárolásbanAz új módszerrel annyi hidrogént és oxigént lehet tárolni az aktuális energiaigényen túl, amely a nap/szél nélküli napokon [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.07. 10:37:32

Ez a módszer, ha minden igaz (sajnos, munkahelyről nem látom a Youtube-ot), pont a napelemek gazdaságtalanságán enyhít.

A dolog további szépséghibái, hogy a H2 és O2 gazdaságosan (értsd épeszű méretben) csak nagy nyomáson tárolható. A nagynyomású gázpalackok ( > 100 bar), viszont nem valók háztartásokba, mert komoly veszélyforrások. Kezelésük külön képesítést igényel.
Ennek van egy létező alternatív módszere a fém-hidrid formában való tárolás. Ezeknek sajnos élettartam problémáik vannak. Nagyon érzekények a hidrogén tisztaságára. Emellett kb. tized annyi a tárolóképességük (térfogatban értve).

Érdekesség, hogy kaphatók tűzelőanyagcellás UPS-ek is. Ott van egy 10 l-es H2 palack, a cső bemegy a szerverházba (a cella szabvány 19 collos rendszerbe illeszthető) és ott a levegő oxigénjével müködik. Nagyobb rendszerhez túl sok akkumulátor kellene.

Mellékesként említem, hogy érdemes lenne tanulmányozni speciális naperőműveket, amik S-I ciklussal bontanának vizet. Ez egy igen hatékony eljárás, ami lényegében csak hőt igényel, viszont azt sokat.

schawo · http://offshore-ceg.com 2008.08.20. 22:47:20

Bocs, de már 1M körül beszerezhető egy 720W csúcsteljesítményű napelemrendszer töltésszabályzóval, töltővel, de akku nélkül.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.08.21. 10:13:28

schawo
Kérjük a linket!

(A 3 milliós adat az "Építészfórum"-tól származik, rákattintva részletezve is látható.)

HTML

süti beállítások módosítása