Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Hidrogén ételhulladékból

 

Évi hétmillió tonna ételhulladék kerül a szemétlerakókba az Egyesült Királyságban. Természetes lebomlásuk közben metán termelődik, ami 25-ször erősebb üvegházhatású gáz a széndioxidnál, de lehetne ez a gáz hidrogén is, ami viszont az egyik királyjelölt az energiapiacon - a szénhidrogének elkerülhetetlen trónfosztása utáni időkre.
A teendőnk mindössze annyi - mondja Mark Redwood a Birminghami Egyetemről -, hogy hidrogéntermelő baktériumokra bízzuk a hulladék lebontását. Javaslata szerint az erjesztő és a fotoszintetizáló baktériumok együttműködésével érhető el a legjobb eredmény, mert a fotoszintetizáló bíborbaktériumnak pont azokra a savakra van szüksége, amelyeket az erjesztők termelnek. Az együttműködő baktériumok sokkal több hidrogént termelnek, mint külön-külön, ráadásul a feldolgozás utáni maradék-anyag még a használt üzemanyagcellák színesfémtartalmának kigyűjtésére is kiválóan alkalmazható.

Forrás
 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr35591356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.30. 08:11:54

Ez egy érdekes dolog. Volt egy cikksorozat valahol a hulladékgazdálkodásról különböző korokban.
Régen az aztékok a házakban gyűjtötték a szemetet és néha megesett, hogy berobbant. Az ókori Jeruzsálem mellett egy völgyben (Gyehenna) gyüjtötték és ott is gyakori volt az öngyulladás, illetve sokszor szándékosan gyújtották meg.
Sajnos, a keletkező metán/hidrogén (+szén-dioxid és ammónia) összegyűjtése ipari méretekben egyáltalán nem triviális, mert nagy területen keletkezik. Az egész szeméthegyet le kell takarni. Ez erősen korlátozza a kapacitást.
A világ legnagyobb komposztáló üzeme is csak 80 ezer tonnát tud fogadni évente. (Budapest kb. 700 ezer tonnát termel évente)
Ami a biogáztermelést illeti egyszer valaki azt mondta, kétféleképp lehet csinálni. Ahogy az afrikában, azaz gusztustalan módon, vagy drágán.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.07.30. 09:42:16

Ez a brit terv kifejezetten az ételhulladékokra épül, és zárt tartályokra: az emlegetett baktériumok csak oxigén nélküli környezetben termelik a hidrogént.

Egyanerről az oldalról egy másik cikk
(www.energy-daily.com/reports/Scientists_work_on_garbage_for_gas_999.html)
amerikai tervekről számol be, amelyek a már általánosabb értelemben vett szemétből szeretnének gázt vagy bioüzemanyagot előállítani.
Az USA 2022-re évi 36 milliárd gallon bioüzemanyagot akar termelni, és most is 28 ilyen erőmű építése van folyamatban - állami támogatással - az egyik évi 90 ezer tonna szemétből állít majd elő 10 millió gallon etanolt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.31. 08:07:07

Nincs honlapom.
A zárt tartályos technológia a drága út. Állattelepeken gyakran használják, biogáz termelésre és a telep fűtésére.
Amit a cikkben írnak, az ennek egy továbbfejlesztett változata.
A másik cikk, viszont elég zagyva.

Az általános szemét elég problémás jószág, mert ismeretlen az összetétele és tartalmaz különböző mérgező anyagokat, főleg nehézfémeket, amik akadályozzák az erjedést.
Tudod mi lenne az igazi nagy dobás ezen a területen. (ugyanakkor nem csekély veszélyforrás is egyben)
A depolimerizáló baktérium kifejlesztése. Természetesen polimerspecifikus enzimekkel...

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.07.31. 10:18:56

Általánosabb értelemben is persze csak a szerves anyagokról van szó a második variációban: Faforgács, ilyesmik a plusz az ételhulladékhoz képest.

Műanyagok lebontása baktériummal? Na igen, az nagy dobás lehetne,
most nincs időm, de majd utánanézek, van-e erre már valami elméleti elképzelés (vagy akár annál több is...)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.01. 11:26:45

Nem igazán, de úgyis problémás a dolog, mert sok műanyag halogénezett és azokból kellemetlen dolgok keletkeznének. Ezen műanyagok monomerjei rendszerint robbanásveszélyes és mérgező anyagok.
Igazából műanyagokat fejlesztenek baktériumokhoz és nem fordítva. Ezen a területen vannak komoly eredmények, bár ezek sem problémamentesek. Szét kell válogatni őket és többnyire nem is olyan tartósak, mint sok más műanyag.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.08.01. 12:24:13

Ja, a keményítőből készült műanyagok.
Egyelőre drágák is, nem is minden területen alkalmazhatók (csak 26 százaléka helyettesíthető a hagyományos műanyagoknak ilyennel),

és hát sajnos élelmiszer-alapanyagból készülnek... :(

HTML

süti beállítások módosítása