Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Újratölthető a hagyományos elem

 

A Battery Wizard új töltési technikájával a hagyományos (alkáli) elemek is újratölthetőek, akár tíz alkalommal is – bár csak a frissen lemerültek, a hónapok óta heverő „döglöttek” már nem. A "pulse-wave-charge" technika veszélytelen, az Independent Laboratories vizsgálata szerint mindenben megfelel a brit szabványoknak. A gyártó szerint tulajdonképpen nem is valódi újratöltésről, hanem az alkáli elem „állapotának javításáról” van szó: rejtett tartalékainak kiaknázásáról.
Évente tizenötmilliárd(!) alkálielemet dobunk a szemétbe, ezek élettartamának növelése (a környezetszennyező hulladék csökkentése) miatt a találmány – első ránézésre – forradalminak tűnik!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr87536900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.07.14. 10:29:42

Ezek szerint egy alkáli elemnek 1000% rejtett tartaléka van?

Pista 2008.07.23. 23:05:33

Nincs ebben semmi ujdonság, csóró egytemista koromban (na, az se most volt :-)) én is regeneráltam az alkáli elemeket. Akkoriban regenerálásnak hívták ezt a folyamatot.

Az alkáli elemben végbemenő folyamat bizonyos mértékig reverzibilis, egyenárammal az elem kapacitása többször is visszaállítható, persze egyre kisebb mértékben. Persze a síma egyenáram nem jó, mert az elem fém alaktrészeit kikezdi, elég hamar egyszerűen kilyukad az elem fém háza és akkor kuka.

Lehet, hogy most milliókat érő bizniszt rombolok le, de a megoldás az asszimetrikus váltóáram. Tehát az egyik peridusban tölti az elemet az áram, a következő periódusban az előző áram kb. 10 %-ával kisüti az elemet. Ennek hatására az elem kb. 10 %-al lassbban regenerálódik, de a fém ház nem lyukad ki.

Próbáljátok ki ezt a regenerálást, csodát fogtok látni :-)))

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.07.24. 10:09:00

Sztem még mindig nem késő: Csináld meg sorozatgyártásra alkalmas változatban, és lehet, hogy a tied lesz a nyerő...

HTML

süti beállítások módosítása