Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Felfújható Mars-felderítőrobotok

Felfújható gömbrobotokat javasol a Mars felderítésére Fredrik Bruhn és kutatócsoportja, az uppsalai Angström Aerospace-ből. A xenonnal töltött 30 cm-es gömbök súlypontját – és ezzel haladási irányát - a belsejükben fölfüggesztett inga mozgatásával lehetne szabályozni. Az ingát mozgató motort a felszínen elhelyezett hatszögletű napelemek látnák el energiával, futballabda-szerű külsőt kölcsönözve a gömbnek. A napelemek tisztítását ultrahang rezonátorral gondolják megoldani. Számításaik szerint egy ilyen 30 cm-es gömbben annyi érzékelőt lehetne elhelyezni, mint egy Spirit-szerű marsjárón.

A terv komolyságát erősíti, hogy alapja egy már működő, szintén svéd tervezésű – bár nem felfújható – gömbrobot-modell, a Rotundus, ezt - biztonsági, felderítési célokra - a Saab teszteli.

Forrás: New Scientist
 
Az első videón egy animáció, a másodikon a Rotundus tesztelése látható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr100499507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása