Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Mesterséges gömbvillám?

Egy brazil laboratóriumban előállítottak valamit, ami hasonlít a gömbvillámra. Az újzélandi John Abrahamson és James Dinniss elméletét tesztelték, akik szerint a gömbvillám talán a villámok talajba csapódásakor keletkezhet, mégpedig úgy, hogy az ott található kovasavból (szilíciumdioxid) tiszta szilíciumgőz keletkezik. Amint a gőz kezd lehűlni, a szilícium kicsapódik és gömbformában lebegő permetté alakul, amelyet a felszínén ható erők tartanak össze - az oxigénnel vegyülő szilícium adja a gömb fényét.
Antonio Pavao és Gerson Paiva a Pernambuco Szövetségi Egyetemen egy mindössze 350 mikrométeres szilícium lapocskát helyeztek két elektróda közé és 140 amperes áramot vezettek át rajta. Aztán az elektródákat széthúzták és az így keletkezett elektromos ív elpárologtatta a szilíciumot.
Izzó szilíciumdarabkák mellett időnként villódzó gömböket is megfigyeltek, némelyik 8 másodpercig is egyben volt. A fénylő gömbök élőnek tűntek, mondja Pavao, felszínükből apró kilövellések törtek elő, amelyek előre, vagy oldalra mozgatták a jelenséget. Kék-fehér és narancs-fehér színükből hőmérsékletüket kb. 2000 kelvinesre saccolták. Képesek voltak megolvasztani a műanyagot, sőt az egyik lyukat égetett Paiva farmerjába is.
Persze könnyen lehet, hogy csak hasonlóságról van szó. A szemtanúk beszámolói szerint pl. a természetes gömbvillám kifejezetten vonzódik az elektromos vezetékekhez, a kísérletben látható gömbök viszont elkerülik, ill. átugorják…

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr90459975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása