Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

A világ legdrágább anyaga

Egyetlen grammja több ezer milliárd dollárt ér – elméletben, mert a világ leggazdagabb államai is csak nanogrammokat birtokolnak belőle. Az antianyag nem csak a világ legdrágább, de legveszélyesebb anyaga is: Az az egy gramm (ami nincs) egy egész várost el tudna tüntetni a Föld színéről. A nanogrammnyi mennyiségeket a nagy részecskegyorsítókban állítják elő, a legtöbbet a EU CERN-jében (Svájc-Franciaország). Mágneses térerőcsapdákkal fogják be és még lehűtésük után, a vákumtartályokban is így tárolják őket. Lehűtve lassabban mozognak, így ritkábban találkoznak normál anyag-részecskékkel – ezekből még a vákumban is kószál valamennyi -, a találkozás ugyanis mindkét részecske gyakorlatilag teljes megsemmisüléséhez vezet óriási energiafölszabadulás mellett.

A természetben is előfordul, és nem csak a világűr távoli térségeiben: Időnként a Napból is dobódik ki belőle néhány kg, de a Földön is folyamatosan képződik: A kb. 15 percnyi élettartamú szabad neutronok bomlásakor antineutron is keletkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr29453662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása