Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Az emlékezőképesség világbajnoka évi többezer új rejtekhelyet memorizál

Mogyorónyi aggyal(!), mert ez a világbajnok egy apró madár: a mogyorószajkó.

mszajko.jpg

Amikor a fehértörzsű fenyő tobozaiban megérnek a magok, a mogyorószajkó hozzálát a betakarításhoz. Szétbontja a tobozokat, a magokat a nyelve alatti kis zsákocskába gyűjti (akár 100-150 darabot is!), aztán közelebb-távolabbi rejtekhelyeken – leginkább a földbe ásott kis lyukakban – elrejti. Egy helyre 1-15 magot rejt, s mivel a tél beálltáig folyamatosan dolgozik, akár 100 ezer magot is elrejthet egy néhány négyzetkilométernyi területen. Ez bizony több ezer – akár húszezer(!) – rejtekhelyet is jelenthet, amelyeknek meglepően nagy százalékát (70-80%) meg is találja, amikor a fákon már elfogyott az ennivaló és elő kell venni a tartalékokat.
A szakértők között van egy kis vita, hogy a kincstárak helyének memorizálásakor a közeli tereptárgyaktól való távolságokat, vagy a tereptárgyakhoz viszonyított szögeket (háromszögelés) használja a madárka, de akár így csinálja, akár úgy, teljesítménye mindenképpen bámulatos.
A maradék 20-30% pedig, az a néhány ezer mag, amely a földben marad, a fehértörzsű fenyők terjeszkedését segíti: a következő tavaszon az anyafáktól akár több kilométeres távolságban is megjelenhetnek az elfelejtett éléstárakból előbújó fenyőmagoncok.

Fő forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr388312466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML