Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Óriásteleszkóp holdporból


A csillagászok már régen álmodoznak a Holdra telepített óriástávcsőről, amely ideális obszervatórium lehetne: A Holdnak nincs légköre, ráadásul a túloldalon a földi rádiózaj sem zavarná a megfigyelést. Most a Goddard Space Fly Center (Greenbelt, USA) kutatói olyan kőzetzúzalékból készítettek sima, tükröző felületű tányért, amelyet a NASA a holdpor helyettesítőjeként használ a holdkutatással kapcsolatos kísérletekben. A kőzetzúzalékot szén-nanoszálakkal és műgyantával keverve egy 30 cm átmérőjű tányért formáztak, majd a kész tányér felületére - újabb adag műgyanta segítségével – vékony alumínium-réteget vittek föl, vákuumban forgatva a szerkezetet. Elképzelésük szerint az eljárást a Holdon is minden különösebb nehézség nélkül lehetne alkalmazni több méteres, vagy akár több tíz méteres teleszkóp-tányérok készítésére. Egy Hubble-méretű rádióteleszkóphoz számításaik szerint csak 60 kg műgyantát, 6 kg szénszálat és kevesebb, mint egy gramm alumíniumot kellene a helyszínre szállítani, a teleszkóp tömegének döntő hányadát (600 kg-ot), a korlátlanul rendelkezésre álló holdpor tenné ki.

Ráadásul a holdporból készült tányér-tükrök nem csak távcsőként, hanem naperőmű-alkatrészként is alkalmazhatóak lennének, hozzájárulva a majdani holdbázis energia-ellátásához, sőt a holdpor-cementezési technikát a bázis épületeinek építésénél is alkalmazni lehetne. 

(Forrás: New Scientist - a kép csak illusztráció)


A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr76506644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása