Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Vörös Bagoly az orvlövész-vadász

 

 

 

 

 

 

 

 

Íme „RedOwl", az orvlövész-azonosító robot.

A Vörös Bagoly akár több, mint egy kilométernyi távolságból is pillanatok alatt képes azonosítani az elsütött puska típusát és megmutatni az orvlövészt megkönnyítve így a veszélyeztetett katonák dolgát, vagy egy repülőeszközt célravezetni a veszélyes ellenség kiiktatásához szükséges pontos légicsapáshoz.

A távirányítható mini-tank („PackBot") alapra szerelt robot-fejbe 4 szuperérzékeny mikrofont szereltek amelyek segítségével ezredmásodpercek alatt képes megállapítani a hangok pontos forrását. Amikor puskalövést hall, automatikusan a lövés irányába fordul. Egy hőérzékelő kamera megmutatja a potenciális orvlövészt és befogja egy infravörös lézer-irányzóval. Lézeres távolságmérőjét, GPS-es helymeghatározóját és mágneses iránytűjét használva ezután egészen pontosan meghatározza annak pozícióját, akár irányzott légicsapáshoz is elegendő információt szolgáltatva. Szoftvere a dörrenés hangját analizálva felismeri a fegyver típusát, megkönnyítve az ellenség-barát azonosítást. Ezt végül a robotot laptopról vezérlő katona végzi el, miután a szerkezet „fő-szemével", a nagyfelbontású kamerával közelről is szemügyre vette a célpontot.

 





 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr41448660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.07.02. 08:54:01

"Szoftvere a dörrenés hangját analizálva felismeri a fegyver típusát,"
Ezt erősen kétlem.
Aki már lőtt különféle fegyerekből, különféle lőszerekkel, tudhatja, hogy sokkal inkább a lőszer határozza meg a fegyver hangját. Ugyanaz a fegyver más lőszerekkel jelentősen más hangot ad.
Egy adott űrmérethez rengetegféle különböző erősségű löszer kapható.
Arról nem is szólva, hogy vannak lövészek, akik saját maguk készítik a lőszert kikísérletezett egyedi töltettel, ami számukra a legmegfelelőbb.
És mi van, ha módosított, "custom" fegyverről van szó (kompenzátor, egyedi cső, stb.)?

"megkönnyítve az ellenség-barát azonosítást."
Főleg, ha az ellenség is ugyanazt a fegyvert és lőszert használja, mint a barát... :DDDD

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.07.02. 10:54:26

Fegyver-típus: Gondolom a szoftver a különböző típusú lőszerekkel is kalkulál - a tárolt minták között egy fegyver többféle lőszerrel, több pozícióban (főleg távolságban) fölvett hangja szerepel.

Ellenség-barát: Hát ezért kell a kezelőnek is belenézni a kamerába. (Bár, ha a dörrenések után a mi embereink hullanak, akkor elég egyértelmű a dolog... :)

HTML

süti beállítások módosítása