Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Puccskísérletek a "Sakál napjá"-ból és a "Háború kutyái"-ból

Frederick Forsyth 1970-ben megjelent első könyve, „A Sakál napja” óriási siker lett. Világszerte milliós példányszámban fogyott, film is készült belőle, szintén nagy sikerrel.

forsyth.jpeg

A „Sakál napja” fikciós sztori: az OAS tényleg több sikertelen merényletet hajtott végre de Gaulle francia elnök ellen, de Sakál nevű bérgyilkossal szervezett akció nem volt köztük. (Az író úgy nyilatkozott később, hogy a hírhedt palesztin terrorista nevét vette kölcsön.)

day_of_the_jackal_pic_1.jpg
Forsyth emelte a tétet: Egy olyan könyvet akart írni – hasonló témában -, amelyben minden apró részlet valóság. A legbiztosabb módszerhez folyamodott: Ő maga szervezte az akciót: egy puccsot!
1973-ban felbérelt egy skót kalandort, Alexander Gay-t, hogy szervezzen zsoldoscsapatot, és foglalja el az Egyenlítői Guineához tartozó Fernando Po szigetét. A terv szerint a sziget függetlenné vált volna Egyenlítői Guineától Emeka Ojukwu irányítása alatt. Ojukwu 1967-70 között a Nigériából átmenetileg kiszakadt Biafra elnöke volt és Forsyth lelkesedett érte. (A biafrai háború idején haditudósító volt: a biafrai oldalon, Ojukwu környezetében dolgozott.)

Forsyth átadta a pénzt, Gay összetoborozta a zsoldossereget, vettek egy hajót és a csapat elindult. Nem jutottak el úticéljukhoz: a brit titkosszolgálat jelzése alapján a spanyol hatóságok megállították őket a Kanári-szigeteknél, a hajót elkobozták, a legénységet visszatoloncolták Nagy-Britanniába.
Az (egyik?) főszervező büntetlen maradt: Forsyth a brit titkosszolgálatnak is dolgozott és elnézték neki az ügyet. (Vagy maga az ügynökség is benne volt egy darabig, csak meggondolták magukat…)

Így 1974-ben Forsyth meg is jelentette a puccsról szóló könyvét („A háború kutyái”), amely 400 oldalának töredékében (kb. 30 oldalon) foglalkozik csak a puccs eseményeivel, zömét a puccskísérlet előkészítésének aprólékos leírása teszi ki. (A könyvben persze a puccs sikeres, alighanem ez a történet ihlette a „Hired Gunes” c. vidójátékot is.)
Olyan részletességgel taglalja a hamis okmányok, fegyverek és egyéb „puccs-kellékek” beszerzésének módját, hogy valóságos kézikönyvként használható, és nagy valószínűséggel használták is az Egyenlítői Guinea elleni második puccskísérlet alkalmával.

Ezért szerepel a bejegyzés címében a „Sakál napja” mellett a „Háború kutyái”: előbbi a belőle szerzett vagyon, a második a tartalma miatt lehetett „puccs-támogató”.
Ezt, a második, 2004-es puccs-kísérletet már Dél-Afrikából szervezték, de ez is sikertelen maradt. A cél most is Egyenlítői Guinea volt, a motiváció viszont már bizonyosan nem Ojukwu országhoz juttatása, hanem valószínűleg az ország hatalmas kőolajkészlete lehetett. De a brit szál itt is megvan: Az (egyik?) főszervező Mark Thatcher volt,

mark-thatcher.jpg

a Vaslédi fia, aki nem úszta meg olyan könnyen, mint Forsyth: Dél-Afrikában perbe fogták és elítélték, a sokéves börtöntől anyja pénze mentette meg.

 

Fő forrás: Adam Roberts – The Wonga Coup

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr148299552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása