Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Ürülék a robot emésztőrendszeréből

 

Elkészült a légyevőként elhíresült Ecobot család legújabb verziója. Az Ecobot 3 már arra is képes, hogy a megemésztett biomassza maradékát naponta kiürítse, egy hétre hosszabbítva ezzel az emberi beavatkozás nélküli működési időt. (Nem kell tisztogatni.)
A szerkezet továbbra is baktériumokkal bontja le a felvett bio-táplálékot, amelyből azok hidrogént fejlesztenek: a beépített mikro-üzemanyagcellával termelt áram működteti a robot motorjait.
Továbbra is probléma azonban, hogy az „emésztés” hatásfoka egyelőre csak 1 %-os, és a robot csak napi 21 cm megtételére képes - miközben a DARPA megbízásából hamarosan elkészülő EATR robot a tervek szerint 160 km-t gördül majd egy 60 kg-os biomassza „étkezéssel”.
A Bristoli Robotikai Laboratórium fejlesztői szerint azonban robotjuk igenis versenyképes, pédául azért, mert a szennyvízcsatornák tartalmát is képes feldolgozni – az EATR csak száraz biomasszát használ: elégeti -, az Ecobot tehát akár hetekig önállóan dolgozó csatornatisztító segítőtárssá is válhat egyszer.


Forrás

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr492170817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása