Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Rituális önmumifikálás

A Viasat History-n tegnap bemutatott film egy az indiai-tibeti határon álló kunyhóban látható, a környékbeliek által szentként tisztelt múmia sorsát kutatta. Megállapították, hogy semmilyen tartósító szer nem található rajta, vagy benne, röntgenes átvilágítással azt is, hogy semmilyen betegségben nem szenvedett, de élete utolsó éveit már ebben a pozícióban töltötte (a gerince ebbe a pozícióba görbült), és a hajából, meg a sálából vett minták alapján - radiokarbonos módszerrel - meghatározták halálának idejét is: kb. 500 évvel ezelőtt következett be. A közeli tibeti és két japán buddhista szerzetes közösségben való kérdezősködés nyomán kiderült, hogy ez a fiatal (40 év körüli) férfi minden bizonnyal rituálisan föláldozta magát, hogy - hite szerint – így segítsen megállítani a népét sújtó éhínséget. Nem csak arról van szó, hogy így egy szájjal kevesebbet kellett etetni, tudatosan, fokozatosan múmia-szoborrá változtatta testét, hogy az idők végezetéig az előtte elterülő táj fölött őrködhessen, áldva/termékennyé téve így népe termőföldjeit. A japán szerzetes közösségeknek is vannak ilyen múmiáik, az ottani szerzetesek azt is elmesélték, hogyan lehet a mumifikálódást elősegíteni. Följegyzéseik szerint az utolsó ilyen múmia-szobornak készülő szerzetes élete utolsó három évében csak fakérget és tűleveleket evett, az emésztőrendszere így fokozatosan kiszáradt – eltűntek belőle a szervezetet halál után lebontó baktériumok. Bőre teljes kiszáradását a folyamatosan végzett meditációval is segítette.

(A fotó a röntgenes átvilágítás közben készült)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr77899390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.24. 16:48:35

Nemrég egy olyan hír is volt, hogy egy buddhista szerzetes meghalt, de előtte a testét meditációval konzerválta, hogy ne induljon oszlásnak. Semmilyen mesterséges szert nem használtak.

80 év után kinyitották a sírját, és ott volt a teste épségben, rózsaszín bőrrel...

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.01.24. 17:34:41

Talán a discoveryn volt régebben egy sorozat, amikben két faszi múmiákat vizsgált a világ különböző pontjain. Abban is volt egy ilyen buddhista szerzetes, ő is meditált élete végéig, de közvetlenül a halála előtt tömény sóoldatot ivott, és úgy szárította ki a testét.

Big-B 2009.01.24. 17:35:25

Én meg arra fogok meditálni, hogy kukacok egyenek majd meg. És úgy is lesz, meglássátok.

Bergeroth 2009.01.24. 17:54:21

Csak és kizárólag hamvasztás jöhet szóba, semmi más.
Engem csak ne vizsgálgasson senki párszáz év múlva. :)

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.01.24. 18:03:05

ez nagyon szép!
csipázom a múmiákat, hátha még önfeláldozóak is! :)

azt a múmiavizsgálós sorozatot a két faszival én is néztem, nagyon faja volt, a szappanizálodottak voltak a kednvenceim.
a body farmról meg ne is beszéljünk...

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2009.01.25. 10:41:44

patrona
A sóoldat ebben a filmben is szóbakerült: Némely magasrangú tibeti főpapot halála után ebben áztatva konzerválnak, aztán aranyfóliával vonják be a testét: Aranyszoborként ülnek a templomok, kolostorok díszhelyein.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.01.25. 16:53:15

@mooncat: Abból az én kedvencem a ciánban tartósított csaj volt, akit mivel a gazdája(aki a mutatványos nagyapjától örökölte) el akart temettetni, a két faszi boncolás jelleggel szanaszét fűrészelte. Kemény volt, a múmia is, meg a műsor is:-)

sakti 2012.04.19. 10:08:22

Nekem a szándék súlya jön át....az ember, aki képes volt ilyen mértékű önátadásra, és képes volt végigcsinálni a célhoz vezető elképzelhetetlen fizikai kínokkal járó utat, nos ez az ember elérte célját. Ez nem bulvár hír!

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2013.07.01. 10:16:55

@sakti: Nem is annak szántam - amint látszik is a korrekt és viszonylag alapos kifejtésből.

Ez nem a bulvárhírek blogja - bár van benne abból is, jópár - :

a különlegességeké.

HTML

süti beállítások módosítása