Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Tündérek, elfek és dicsfény a mennyben

A nagy viharok a földfelszínre is gyakran eljutó villámokon kívül olyan különös jelenségeket is produkálnak időnként, amelyek csak az atmoszféra felső részében jelennek meg, ezért számunkra általában rejtve maradnak. A műholdaknak és a Nemzetközi Űrállomásnak köszönhetően azonban most már ezekre a rejtélyes alakokra is rácsodálkozhatunk, noha kialakulásuk részleteit továbbra is homály fedi.
A táncoló „tündéreken” és a fánkformájú, ragyogó „elfeken” kívül egy „dicsfény”-nek nevezett jelenséget is elég gyakran lencsevégre kapnak az égi figyelők: fényes kúp fölött egy vörös glória lebeg. A legritkább felsőlégköri jelenség a „kilövellés”, a három éves megfigyelési időszak alatt mindössze 13-at észleltek – dicsfényből és tündérből több százat, elfből több ezret.
 

Forrás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr85637712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.28. 13:49:07

Tündérek, elfek és dicsfény a mennybenA táncoló „tündéreken” és a fánkformájú, ragyogó „elfeken” kívül egy „dicsfény”-nek nevezett jelenséget is [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása