Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Finomított benzin algából

A san diego-i (USA) Sapphire Energy olyan eljárást fejlesztett ki algaolaj előállítására, amely a keletkezett "zöld nyersolajat" alkalmassá teszi finomítókban való továbbfeldolgozásra. Az így előállított magas oktánszámú benzin ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a kőolajból származó hagyományos - viszont szénsemleges, elégetésekor gyakorlatilag nem keletkezik környezetkárosító melléktermék.
Az "olaj 2.0"-nek is nevezett alapanyagból készült benzin minden benzines gépkocsiban használható - adalékanyagok, vagy a motor átalakítása nélkül.

Mivel az algatelepek nem igényelnek termőföldet, viszont egységnyi területen akár 10-100-szor több nyersanyagot állítanak elő, mint az etanol-alapanyag gabonafélék, az algaolaj a közeljövő energiapiacának egyik főszereplője lehet.

Forrás

A képeken: A "zöld nyersolaj" ill. egy (csöves) algafarm.

 

 Algafarmokról lásd még ezt: Zöldarany-gyár

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr1595834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.01. 13:13:00

AlgabenzinA san diego-i (USA) Sapphire Energy olyan eljárást fejlesztett ki algaolaj előállítására, amely a keletkezett "zöld [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.01. 19:19:30

"viszont teljesen szénmentes"
Ez javítani kellene, mert nem igaz. Legfeljebb CO2 semleges, azaz csak annyi keletkezik belőle, mint amennyit elnyelt a légkörből.
Bár nem láttunk se CO2, sem energiamérleget, de ígéretesebbnek látszik számomra, mint az ásványolaj.

Egyébként érdekes, remélem beválik.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.08.01. 20:10:13

Azám, szénsemleges van az eredeti szövegben is, nem tudom hogy csináltam belőle szénmentest - kösz, javítottam.

Valami mindenképpen kell a kőolaj helyett, az alga lehet az egyik pótlék - persze még fölmerülhetnek komoly ellenérvek. Az egyik lehetséges gond a hely: Igaz, hogy nem kell az algatelepnek termőföld, de egy komoly mennyiséget termelő telepnek azért komoly helyigénye van...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.01. 20:35:41

Viszont telepíthető mezőgazdasági művelésre nem alkalmas területre is. Végülis mi kell hozzá?
CO2, az van mindenhol, napfény és némi áram. Na meg, infrastruktúra, hogy utána elszállítsák és feldolgozzák.
Persze most felmerült bennem, hogy vajon légköri CO2-t használnak? (Van üvegházi termelés, ahol emelt széndioxidszintben dolgoznak és a növények gyorsabban nőnek benne.)
Az érdekelne, hogy mi történik az algás víz és a zöld trutyi között. Meg egyáltalán miből is áll az a zöld trutyi?

HTML

süti beállítások módosítása