Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Nyelvtanulás gyengeáramos stimulációval


 

 

 

 

 

 

A Bethesdai Neurológiai Kutatóintézet (USA) munkatársai úgy találták, hogy az agy teljesítménye gyengeáramos stimulációval javítható: a nyelvtanulás pl. határozottan könnyebben megy a kezelés után. Az áramot a fejbőrre helyezett nedves szivacsok segítségével továbbították a koponyába és az agyba. A kutatók becslése szerint a 9 voltos elemből származó 2-2,5 milliampernek csak kb. fele jutott be a célterületre - a homloklebeny elülső részébe - a kísérleti alanyok vagy nagyon gyenge bizsergést, vagy semmit nem éreztek. A kísérletben 12 szóból álló csoportok memorizálását végezték, a kontrollcsoport tagjaihoz képest eleinte látványosan nagyobb hatékonysággal - az ismétlések során azonban ez a különbség fokozatosan eltűnt.
Nem biztos tehát, hogy érdemes 9 voltos elemhez kapcsolt vizes szivacsokkal a fejünkön készülni a vizsgákra - már csak azért sem, mert a jelenség pontos mechanizmusa még nem ismert, hosszú távon akár káros mellékhatások is jelentkezhetnek.
A kutatást vezető Eric Wassermann szerint is tisztázásra vár még a téma jónéhány vonatkozása – még etikai aggályok is felmerülhetnek.

 (Innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr24545826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.06.30. 12:33:03

Még ilyet! - Nyelvtanulás elektrostimulációval?A Bethesdai Neurológiai Kutatóintézet (USA) munkatársai által végzett kísérletben a gyengeárammal (1-2 milliamper) stimulált [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása