Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Kőből vizet - a sivatagban


A Szaharában óriási víztartalékok vannak – állítja egy holland kutató, Peter van der Gaag a „Journal of Global Environmental Issues”-ban megjelent írásában – mégpedig az ott nagy tömegben előforduló gipszben.

A gipsz, amellyel mi leginkább már porrá őrölt formájában találkozunk, kristályos ásvány: a tengervízből kivált sóanyag (a Szahara területén valamikor tenger hullámzott). Képlete CaSO4.2H2O, kálciumszulfát dihidrát: vagyis minden kálciumszulfát molekula 2 vízmolekulát köt meg, ez azt jelenti, hogy a gipsz tömegének jelentős hányada (20%-a) víz. Ezt a vizet pedig egyszerűen ki lehet nyerni a kőzetből: hevítéssel. A víz kiválása már 60 fokon elkezdődik, de 100 fokon a leggyorsabb, ilyen hőmérséklet eléréséhez a sivatagban nem kell túl sok erőfeszítés - nagy beruházás: napenergiával (pl. egy mini - tükrös - naperőművel) is könnyen előállítható.

A Szahara gipsztartalékai órásiak: a több milliárd köbméternyi puha ásvány több ezer milliárd liter kinyerhető vizet jelent, amely újra zöldellő-virágzó, sok embert eltartó tájat varázsolhatna a Föld egyik legkietlenebb térségéből.

(A képeken: A Szahara műholdról, illetve gipszkristályok)


A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr86520310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.06.14. 22:09:46

Na és mi lenne a visszamaradt kalciumszulfáttal?

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.06.14. 22:48:43

Gondolom ottmarad(?): hegynek, dombnak (vagy eladják építési anyagnak?)

HTML

süti beállítások módosítása