Még ilyet!

Érdekességek, különlegességek

Nanoszálas jelerősítés lézeres vírusazonosításhoz


Hamarosan elfelejthetjük az orvosi vizsgálat utáni egy napos, vagy még hosszabb várakozást a laboratóriumi eredményekre. Egy kutatócsoport ugyanis olyan - nanotechnológiára épülő - megoldással rukkolt elő, amely 60 másodperc alatt képes azonosítani a vírusokat a humán papillomavírustól (a leggyakoribb vírusos nemi betegség felelőse), az influenza és a HIV kórokozóján keresztül az RSV-ig, a légutakat fertőző, légzési problémákat okozó vírusig, új fegyvert adva a madárinfluenza elleni harc frontvonalában küzdők kezébe is.

A „Nano Letters"-ben publikált megoldás, amelyet a University of Georgia kutatócsoportja jegyez, az u.n. SERS jelenségre építette új technológiáját. A SERS (Surface Enhanced Raman Scattering - felület-erősített Raman-szóródás) azt a frekvencia-változást méri, amely az infravörös-közeli lézerfényben a vírusok DNS-éről, vagy RNS-éről visszaverődve keletkezik. Ez a frekvencia-változás olyan egyedi minden anyagban, hogy tökéletesen megbízható azonosításukhoz. A jelenség már régóta ismert, de vírusok azonosítására eddig nem sikerült felhasználni a korábbi kísérletekben alig mérhetően gyenge jelek miatt.

Számos fémmel és eljárással kísérletezve a kutatók úgy találták, hogy a vírusok DNS-e által generált jelek üveglemezbe épített ezüst nanoszál-sorok segítségével jelentősen felerősíthetők. A nanoszálas jel-erősítőt számos szögben kipróbálták, végül a tárgylemezhez képest 86 fokos szögbe állítva találták a leghatékonyabbnak.

Miután a kutatók bemutatták, hogy módszerük a fertőzött sejtekből izolált, és laboratóriumban tenyésztett vírusokon működik, a következő lépésben a vér, széklet és orrváladék-mintákban történő vírus-azonosításra koncentrálnak. Az előzetes eredmények olyan bíztatóak, hogy már a Raman-szóródás egyes vírusokra jellemző értékeinek online enciklopédiája kidolgozásához is hozzákezdtek. Ennek segítségével egy technikus is könnyen azonosíthat majd egy ismeretlen vírust - az interneten található mintákhoz hasonlítva a vizsgálat során kapott értékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://megilyet.blog.hu/api/trackback/id/tr9456938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

HTML

süti beállítások módosítása